Kysely
Kysely
Tämä kysely on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden hoitotyötä tekeville henkilöille, heidän esimiehilleen sekä ikäihmisten omaisille. Kyselyn tuloksia voi seurata reaaliajassa – sanallisia vastauksia ei julkaista.
Tämän kyselyn toteuttajina olemme erityisen huolissamme uusien vasta kehitteillä olevien ja ehdollisen myyntiluvan saaneiden koronarokotteiden turvallisuudesta, kyseisten rokotusten toteuttamistavasta sekä haittavaikutusten seurannasta Suomessa. Lääke- ja rokotehaittailmoituksia vastaanottavat viranomaistahot eri puolilla maailmaa ovat vastaanottaneet, myös Fimea Suomessa, merkittäviä määriä haittailmoituksia vakavista ja jopa kuolemaan johtaneista tilanteista pian koronarokotuksen jälkeen.
Rokotteen hyöty-haittasuhdetta arvioitaessa, tulisi sitä tehdä suhteessa koronaviruksen aiheuttamiin vakaviin tautitapauksiin sekä kuolemiin. Vakaviksi luokiteltuja rokotehaittoja on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan ilmoitettu 1.3.2021 mennessä 250 kappaletta (1). Koronaan liitettyjä kuolemantapauksia on tilastoitu 26.2.2021 mennessä 750 kappaletta ja teholla oli samana päivänä 39 henkilöä koko Suomessa. Koronan kanssa kuolleiden mediaani-ikä on ollut 83 vuotta ja valtaosalla oli yksi tai useita pitkäaikaissairauksia (2).
Hyväksyttävät haittavaikutukset pitää aina suhteuttaa lääkkeillä hoidettavaan sairauteen ja rokotteiden kohdalla vaatimukset ovat tiukat, koska valtaosa rokotteista annetaan terveille ihmisille (3). Koronarokotteille on myönnetty ehdollinen myyntilupa, mikä edellyttää tarkkaa jatkoseurantaa (4). Rokotettuja pitäisi seurata pitkään, jotta kaikki haittavaikutukset ja kuolemat tulee tutkittua ja kirjattua. Normaali rokotteiden antamiseen liittyvä suositus 15 min seurannasta ei ole tässä tilanteessa riittävä. Rokotehaittailmoitusten tekemisen tulisi olla jokaisen rokotuksia antavan tahon velvollisuus niin kauan kunnes voidaan varmistua rokotteen turvallisuudesta ja rokotteella on pysyvä myyntilupa.
Suomessa käytössä olevat Covid-19-rokotteet perustuvat uuteen teknologiaan, jota ei ole aiemmin ollut käytössä vastaavassa tarkoituksessa. Tällöin on erityisen tärkeää kertoa rokotettavalle, että tämä käytännössä geeniterapiaa oleva rokote on vasta kehitysvaiheessa. Nürnbergin säännöstön (5) mukaisesti rokotettavalle on kerrottava tällaiseen aiemmin tutkimattomaan valmisteeseen liittyvät riskit eli vakavien haittavaikutusten, jopa kuoleman riskeistä sekä mahdollisista pitkäaikaisvaikutuksista kuten lisääntyneestä riskistä autoimuunipohjalta syntyville neurologisille sairauksille ja tulevien virustautien vaikeille tautimuodoille (7). Nürnbergin säännösten mukaan mitään sellaista lääketieteellistä toimenpidettä ei pidä suorittaa, josta seurauksena voi olla kuolema tai invalidisoiva vamma.
Rokottamisen jälkeen ilmenevistä haitoista tulee ilmoittaa viipymättä haittoja kerääville viranomaisille. On tärkeää, että rokotehaittaa tutkitaan avoimesti ja puolueettomasti. Asiaa tutkivien viranomaisten tulisi myös samaan aikaan huomioida, että Suomen kansalaisilla on oikeus saada reaaliajassa päivitettyä tietoa ilmenneistä haitoista.
Toivomme tämän kyselyn avulla pystyvämme nostamaan esiin erityisiä ongelmakohtia, jotka liittyvät koronarokotteiden antamiseen, haittojen tunnistamiseen ja seurantaan sekä haittailmoitusten tekemiseen. Kysely on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden hoitotyötä tekeville henkilöille, heidän esimiehille sekä ikäihmisten omaisille. Kyselyyn vastataan sähköisesti vastaajille jaetun linkin kautta ja tulokset näkyvät reaaliajassa ko. sivulla. Toivomme, että jokaisella hoitohenkilökuntaan kuuluvalla on mahdollisuus vastata ja siihen myös kannustetaan.
Lähteet:
1. Fimea. Koronarokotteiden haittavaikutusilmoitukset. https://www.fimea.fi/tietoa_fimeasta/ajankohtaista/koronavirus-covid-19-/koronarokotteiden-haittavaikutusilmoitukset#Ik%C3%A4jakauma
2. THL. Tilannekatsaus koronaviruksesta. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta
3. SIC 4/21. Koronarokotteiden keskitetty lupaprosessi.
https://sic.fimea.fi/arkisto/2020/4_2020/palstat/koronarokotteiden-keskitetty-myyntilupaprosessi)
4. THL. Euroopan lääkevirasto suosittelee ehdollista myyntilupaa ensimmäiselle koronavirusrokotteelle.
https://thl.fi/fi/-/euroopan-laakevirasto-ema-suosittelee-ehdollista-myyntilupaa-ensimmaiselle-koronavirusrokotteelle
5. Lääkäriliitto; Nürnbergin säännöstö.
https://www.laakariliitto.fi/laakariliitto/etiikka/nurnbergin-saannosto/
6. Classen, J.B. COVID-19 RNA Based Vaccines and the Risk of Prion Disease. Microbial Infect. Did. 2021: 5(1): 1-3.
7. Cardozo, T. & Veazey, R. Informed Consent Disclosure to Vaccine Trial Subjects of Risk of COVID-19 vaccines worsening clinical disease. Int J Clin Pract. 2020 Oct 28:e13795. Doi:10.1111/ijcp.13795.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33113270
Kyselyn tulokset
Tästä voit seurata hoitohenkilökunnalle ja omaisille suunnatun kyselyn tuloksia reaaliajassa. Sanallisia vastauksia ei julkaista.